Mağaralarımız


BALATİNİ MAĞARASI

UZUNLUK: 2030 METRE             YÜKSEKLİK: 45 METRE

Bu mağara bu alandaki en kapsamlı ve en güzel mağaradır. Genişçe kireç taşlarıyla kaplı nehir çıkıntısının sağ tarafından geçen faal bir dere mağarasıdır. Uzunsu vadisinin kuzeye bakan yamacında Balat mezrasının üzerinde bulunur ve Çamlık’a 5 km, Derebucak’a 6 km. uzaklıkta bulunmakta olup Körükini ile Suluin mağaralarının 3 km. kuzey batısındadır.
Balatini Mağarası üst üste bulunan iki farklı seviyeden oluşmuştur. Üst katı oluşturan fosil kolun zemini tamamen mağara kili ile kaplıdır. Alt kat olan su taşıyan asıl galeri de ise suyun az olduğu dönemlerde su içinden yürünerek ilerlenebilmektedir. Sadece biri 5 m’den daha derin olan üç adet dev cadı kazanı geçiş tekniği ya da bot kullanılarak geçilebilir. Travertenler ve dev cadı kazanları mağaranın görülmeye değer güzellikleridir.
Mağaranın bir giriş ve dört çıkış vardır.
Uçurumun içindeki ön cephede üç tane geniş geçit vardır ve en kolay geçit ana nehir geçidine doğru takip eder ve başlangıçta 6-8 metre genişliğinde ve 6 metre yüksekliğindedir.
Mağara içerisi incelendiğinde eski dönemlerden kalan mezar kalıntıları ve  diğer işaretler mağaranın yaşam alanı olarak kullanıldığını göstermektedir.


KÖRÜKİNİ MAĞARASI

UZUNLUK: 1320 METRE             YÜKSEKLİK: 30 METRE

Uzunsu Deresinin oluşturduğu bu mağara Çamlık Kasabasının 1 km batısındadır ve stabilize bir yolla ulaşılmaktadır.
Giriş 30 metre yüksekliğinde ve 12 metre genişliğinde etkileyici bir görünümdedir. Geçit içerisinde boyutları eşit genişlikte olan su ile aşınmış kaya parçaları bulunur. 130 metre ileride geçitlerin solunda derin bir göl vardır.
İlerledikçe daha çok büyüyen ve daha çok kayganlaşan kaya parçaları gelir. Mağara tavanı bazen  metrelerce yukarıdadır.
Mağara sürekli benzer tarzlar içinde devam eder fakat 12x12 metre çapındaki boyutları artan çıkışları vardır. Çıkışa ulaşmadan hemen hemen 100 metre önce geçidin sağında asıl görülmeye değer manzara ile karşılaşırsınız. Bu kısım birçok havuzdan, sarkıt ve dikitlerden oluşmaktadır. Yaz aylarında bu havuzların içi kısmen boştur. Havuzların derinlikleri 0.5- 1,5 metre arasında, suyu serin ve berraktır. Bu kısımda tavanda oluşmuş  sarkıtlar vardır,  bunlar mağarayı daha da güzel göstermektedir.
Mağaranın çıkışı Değirmenlik vadisinin içindedir.Uzunsu Deresi burada  300 metre açıktan aktıktan sonra tekrar yeraltına iner ve bu kısımda Suluin Mağarası başlar. (Değirmenini Mağarası)



SULUİN MAĞARASI

UZUNLUK: 300 METRE             YÜKSEKLİK: 20 METRE



Uzunsu Deresinin Değirmenlik Vadisinde tekrar yeraltına girmesiyle ve Körükini mağarasının çıkışının 300 metre aşağısında başlar. Körükini mağarasından daha kısa olmasına rağmen bu mağarada bir çok etkileyici yollar vardır.
Değirmenlik Vadisinin karşılıklı yükseklikleri arasında bulunan polyede çok iri kayalar bulunur. Mağaranın üst girişi kayalıktır. Girişten sonra iki gölet geçildikten sonra (150 metre) uzun gölete gelinir.
Mağaranın genişliği 3-8 metre arasında değişmektedir. fakat yükseklik  20 metrenin üstüne çıkabilir. Derin sular geçitteki tüm genişlikleri kaplar, kısa kürekli bir bot ile suda gezilebilir. Bazı kısımlarda suyun derinilği 5 metreye ulaşabilmektedir.
Geçit çıkışa doğru genişler. Burada oldukça şahane görünen 10 metre genişliğindeki yarık, gittikçe genişlemektedir. Mağaranın çıkışı etrafında çok büyük genişlikler oluşmuştur. Mağara içinde görünen kenarlar yoktur.
Mağarayı gezmek isteyenler yanlarında mutlaka bot bulundurmalı ve çıkış kısmından botla giriş yapmalıdır. Mağara çıkışına kadar stabilize yol ile ulaşım vardır.



DEDE TARLASI MAĞARASI

UZUNLUK: 533 METRE             YÜKSEKLİK: 0,5-5 METRE

Çamlık Kasabasının 4 km güney batısında Medi mevkiinde bulunan bu mağaraya stabilize bir yolla ulaşılmaktadır.
Birinci  giriş kayalar arasındadır ve eğilerek girilir. Mağara içinde 100 metre ilerledikten sonra oldukça dik olan yaklaşık 8 metre yüksekliğinde ikinci girişe ulaşılır.
Yaz aylarında mağara içerisinde sadece sızıntı sular mevcuttur. 200 metre normal bir yürüyüşle geçilebilir, bu mesafe içerisinde kollar rahatlıkla gezilebilir. Mağarada bulunan ilk iki kol gerçekten görülmeye değer görüntülerden oluşmuştur.
200 metreden sonra su havuzları ile karşılaşılır, bu havuzların derinliği en fazla 1,5 metre civarındadır.
Ana kolda 200 metreden sonra sıkça sarkıt ve dikit görüntüleri karşınıza çıkar. Birçok farklı oluşumu bu mağarada görmek mümkündür.
Mağaranın son kısmına yaklaşıldığında oldukça yüksek ve geniş bir salona ulaşılır. Bu salonun zemini, kayaların su tarafından aşındırılması ile oluşmuştur. Mağaradan çıkış için tekrar geri dönmek gerekmektedir.
Dede Tarlası Mağarası diğer mağaralar ile karşılaştırıldığında görülmeye değer en güzel mağaradır.



ÇOCUK ATTIKLARI DELİK

UZUNLUK: 515 METRE             YÜKSEKLİK: 0,5-10 METRE

Çamlık Kasabasının 3 km güney batısında Çal mevkiinde bulunan bu mağaraya 2 km stabilize yol aldıktan sonra, 1 km’de yaya olarak yürüyerek ulaşılmaktadır.  Mağara eski Uzunsu Deresi yatağı üzerinde ve düden şeklinde oluşmuştur. Giriş yer altına doğrudur ve 8 metre yükseklikten inilerek girilir. Mağara içerisinde 3 adet dar geçiş mevcuttur.
İlk 80 metresi yürüyüşle geçilebilir. Bu mağarada, diğer mağaralardan oldukça farklı oluşumlar vardır. 80 metre sonra suya ulaşılır ve mevsim durumlarına göre geçişe izin vermeyebilir.  Bu kısım geçildikten sonra 250 metre sonra güney istikametinde ilk kola ulaşılır. Bu kolun uzunluğu 80 metre civarında ve zemin havuz oluşumundadır. Bu koldan 60 metre sonra kuzey istikametinde 50 metre uzunluğunda ikinci kola ulaşılır. Mağaranın bu kısımlarında oldukça fazla kum ve çamur kalıntıları mevcuttur.
Mağaranın son kısmına yaklaşıldığında oldukça geniş bir salona ulaşılır. Burası su ile kaplıdır ve geçişe imkan vermemektedir. Mağaradan çıkış için tekrar geri dönmek gerekmektedir.
Bu mağaranın etrafındaki diğer mağaralarla bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Uzman bir ekip tarafından detaylı inceleme gerektirmektedir.

GAVUR BEŞİĞİ MAĞARASI (Boyalı Mağara)

UZUNLUK: 20 METRE             YÜKSEKLİK: 5 METRE


Suluin mağarasının çıkışının kuzey kısmında uçurumun yüzeyinde bulunan bu mağara, zeminden 10 metre yüksekliktedir.

Hidrolojik önemi bulunmayan bu mağara küçük ve harika bir mağaradır. Mağaranın yüzeyinde Bizans döneminden kalma havarilerin resimleri olduğu tahmin edilen insan resimleri bulunmaktadır. Bu mağara büyük ihtimalle bir ibadet yeri olarak kullanılmaktaydı.

DÖLLÜKÖĞÜ MAĞARASI

UZUNLUK: 286 METRE             YÜKSEKLİK: 10 METRE

Medi platosunun kuzey-doğu kısmında bulunmaktadır. Geniş bir girişi mevcuttur. Medi platosunun sularının bir kısmı kış aylarında bu mağaraya akmaktadır.
Mağara içerisinde iri kaya parçaları mevcuttur. Mağara içerisinde suların getirmiş olduğu fazla miktarda çamur mevcuttur. Mağaranın su havuzuyla sonlanmaktadır. Döllüköğü mağarasının Çocuk Attıkları Delik ile bağlantısı olduğu söylenmektedir.
Ana mağara girişinin solunda, bir de fosil mağarası mevcuttur. Bu mağara hayvan barınağı olarak kullanılmıştır.
Asmacini Mağarası:
Suluin mağarasının güney kısmında  vadi üzerindeki uçurumlarda bulunmaktadır uzunluğu 30 metredir.
Mağara, 4 metre genişliğinde ve 5 metre yüksekliğindedir. Mağara, geçmiş yıllarda keçi barınağı olarak kullanılmaktaydı. İç kısımlarında herhangi bir oluşum yoktur. Bir fosil mağarasıdır.
Baraj Mağarası:
Uzunluğu 200 metre olan bu mağara  Suluin 'in  500 metre güneyinde dere yatağının solunda bulunmaktadır. Bu mağarada pek çok su birikintisi  olmasına rağmen, yaz ayları boyunca su akmaz.
Giriş, 3 metre genişliğindedir, fakat birkaç metre gittikten sonra bu mesafe 0,8 metreye kadar düşmektedir. Mağara yüzeyi girişte keskin kristallerle kaplıdır ve mağarada ilerledikçe yükseklik artmaktadır.150 metre sonra, yüzmeyi gerektiren derin bir suya ulaşılır.
Bu mağaranın Çocuk Attıkları Delik ile bağlantısından söz edilebilir.
Devrend Mağarası:
Uzunluğu 40 metre olan bu mağara  bu küçük mağara, Dede Tarlasi mağarasını 150 metre güney doğusunda medi platosun girişindedir.  Mağaranın geniş bir girişi mevcuttur. İçerisinde su yoktur, tamamen kurudur. Mağaranın sonu çok dar ve ensizdir
Eski Düden 
Dede Tarlası mağarasının kuzey batısında bir düden mağarasıdır. Giriş kısmı insanlar tarafında kaya ile kapatılmıştır, sadece bahar aylarında su akışı vardır. Çocuk Attıkları Delikte bulunan güney kolu ile bağlantısı olup olmadığı araştırılmalıdır.
Mastaltı Düden Mağarası: 

Medi platosundaki diğer mağaralardan farklı olarak su  girişi dikey ve yüksektir. Yaz aylarında su akışı yoktur. Su girişinden başka doğu kısmında 15 metre ilerde kayaların arasında yatay bir giriş vardır. Bu mağarada araştırılması gereken diğer bir mağaradır.200 metre uzunluğunda olan bu mağara medi platosunun kuzey batı kısmında bulunmaktadır.
Saklı uçurum mağarası :
30 Metre Uzunluğunda olan bu mağara Mastaltı mağarasının 100 metre kuzey batısında bulunmaktadır. Mağaranın yaklaşık olarak 8 metre genişliğinde 4 metre yüksekliğinde bir girişi vardır. Soldaki küçük yol sizi geniş bir odaya götürür.  Bu küçük mağara bir pasaj görünümündedir.
Giriş Yolu Mağarası:
Uzunluğu 100 metre olan bu mağara  İncirli 'nin  güney tarafında , Balatini mağarası üst girişinin kuzeydoğusuna bulunmaktadır.. Mağara, şimdi fosil aşamasındadır. Bu mağaranın Balatini Mağarası ile bağlantısı bulunamamıştır.
 4 metrelik bir girişe sahip olan bu mağara ileri kısımlarda darlaşır ve bazı kısımlardan sürünülerek gidilir.
 Sokmak Mağarası:
Çamlık Derebucak yolunda bulunan bu mağara köyün çıkış tarafının sağında bulunmaktadır. Uzunluğu 100 metre olan bu mağara tamamen kurudur. Diğer mağaralarla bir bağlantısı yoktur.
Mağaranın içerisi tozlu ve ilerisi çamurludur. Çoğu kısımlarda ayakta gitmek mümkün değildir.
Belini Mağarası:
Uzunluğu 101 metre olan bu mağara, Suluin'den  birkaç yüz metre aşağıda, İncirli'nin doğusunda bulunmaktadır. Yaz aylarında içerisinde fazla su olmayan bu mağaradan kış aylarında fazlaca su akmaktadır.
Uzunsu deresinden  8 metre yükseklikte olup, giriş 3 metre genişliğindedir. Çukur şeklinde olduğundan aşağı kesimden görülmez. Bir oyuk mağarasıdır. Mağarada biraz ilerlenince kristallerle kaplı yüzeye gelinir.

MAĞARALAR: 1-Balatini Mağarası 2-Körükini Mağarası 3-Suluin Mağarası
4-Dede Tarlası Mağarası 5-Çocuk Attıkları Delik 6-Gavur Beşiği  Mağarası
7-Döllüköğü mağarası 8-Baraj Mağarası 9-Mastaltı Mağarası 10-Asmacı İni Mağarası 11-Devrent Mağarası 12-Giriş Yolu Mağarası 13-Eski Düden 14-Sokmak Mağarası  15-Saklı Uçurum Mağarası


 ULAŞIM; Mağaralara Konya-Beyşehir-Manavgat yolunun 45. km’sinden ayrılan yolla Çamlık veya Derebucak üzerinden ulaşılır. Kasabamız Konya merkeze 145 km, Antalya merkeze 230 km’dir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder